Elektronikus aláírás ellenőrzése PDF formátumú e-számlák esetén

Ön olyan fiókot hoz létre, amellyel nem fog tudni számlákat létrehozni, mert nem adta meg cége adatait.

Biztos, hogy ezt akarja?

Igen
vagy
mégsem
E-Számla befogadás

Elektronikus aláírás ellenőrzése PDF formátumú e-számlák esetén

Az elektronikus aláírással ellátott dokumentumok esetében az aláírás hitelességének ellenőrzését minden dokumentumnál el kell végezni a befogadás előtt. A befogadó felelőssége, hogy csak megfelelő és érvényes aláírással ellátott dokumentumokat archiváljon vagy könyveljen.

A leggyakoribb, PDF formátumú dokumentumokhoz kapcsolt elektronikus aláírás az ingyenesen letölthető Adobe Reader ® PDF olvasó programmal lehetséges. Ügyeljen rá, hogy mindig a program legfrissebb változatát használja!
 
Az Adobe Reader ® program letölthető és telepíthető az alábbi weboldalról: 
 
http://get.adobe.com/reader/
 
A program telepítéséhez az Adobe Felhasználási Feltételeinek elfogadása szükséges. Lehetséges, hogy a telepítést követően a számítógépet újra kell indítani.
 
A program kétfajta tanusítványkezeléssel rendelkezik: külső és belső. A PDF dokumentumok aláírásának hitelesítéséhez és ellenőrzéséhez a tanúsítvány kezelésnél be kell állítani, hogy a program a Windows tanusítványtárát használja.
 
A Szerkesztés menüben válassza ki a Beállítások menüpontot. A megjelenő ablakban, a bal oldalon levő felsorolásból a Biztonság kategóriára kell kattintani.
 
Angol nyelvű Adobe Reader ® verzió esetén: Edit  -  Preferences  - Security
 
PDF formátumú e-számla ellenőrzése, 1. lépés
 
Az ablak jobb oldalán megjelenik az Elektronikus aláírások mező, amelyben a Speciális beállítások gombra kell kattintania.
 
Angol nyelvű Adobe Reader ® verzió esetén: Advanced settings
 
A megjelenő lapok közül a harmadikra kattintson rá: Együttműködés a Windows rendszerrel. Ezen a lapon az összes lehetőséget jelölje be, az egérrel rájuk kattintva tegyen pipát a dobozokba.
 
Angol nyelvű Adobe Reader ® verzió esetén: Windows Intergration
 
PDF formátumú e-számla ellenőrzése, 2. lépés
 
A bejelölések után az OK gombra kattintson, majd zárja be az összes ablakot.
 
A megfelelően beállított Adobe Reader ® programmal nyissa meg az ellenőrizni kívánt PDF dokumentumot. A program az ellenőrzést automatikusan lefuttatja a megnyitáskor.
 
A bal oldali fülek közül kattintson az Aláírások fülre. Amennyiben a dokumentumhoz van digitális aláírás kapcsolva, akkor ezen a lapon olvashatók az aláírás főbb adatai. Ellenőrizze az aláírót és az aláírás időpontját.
 
Angol nyelvű Adobe Reader ® verzió esetén: Signatures
 
PDF formátumú e-számla ellenőrzése, 3. rész
 
Ha a dokumentumhoz időbélyeget is kapcsoltak (elektronikus számla esetében szükséges), akkor az időbélyeg adatait is megjelennek.
 
Angol nyelvű Adobe Reader ® verzió esetén: Timestamp
 
Amennyiben az aláírás kibocsátója benne van a windows tanusítványkezelőjében, a fent is látható üzenet fog megjelenni a képernyőn:
"Aláírva, minden aláírás érvényes."
 
FIGYELEM: A fenti műveletek elvégzése után is hibaüzeneteket kaphat, pl: "Legalább egy aláírás hibás" vagy "Az aláírás érvényessége ISMERETLEN". Ennek oka, hogy az Adobe Reader alaphelyzetben nem használja a Windows operációs rendszer által biztosított automatikus tanúsítványlánc beszerzési funkciókat. A megoldáshoz kövesse "Legalább egy aláírás hibás" hibaüzenet e-számla megnyitásakor c. cikkünket.
 
Amennyiben továbbra is hibaüzenetet kap lehetséges, hogy az Ön által ellenőrizni kívánt e-számla SHA1 aláírással illetve SHA256 típusú időbélyeggel rendelkezik. Ebben az esetben kövesse erre vonatkozó cikkünk utasításait.
Az elektronikusszamla.hu fejlesztője a:
Rendes