Mi az időbélyeg?

Ön olyan fiókot hoz létre, amellyel nem fog tudni számlákat létrehozni, mert nem adta meg cége adatait.

Biztos, hogy ezt akarja?

Igen
vagy
mégsem
Alapvető tudnivalók

Mi az időbélyeg?

 

Az időbélyeg egyszerűen egy digitális dátumbélyegző. Az időbélyeget a digitális dokumentumok aláírásával együtt használjuk, ezzel igazoljuk, hogy abban az időpontban a dokumentum már létezett.
 
Az időbélyeg egy szolgáltató által szolgáltatott pontos időpontot tartalmaz (év, hó, nap, óra, perc, másodperc, stb.). Az időpont hitelessége miatt az időbélyegeket egy hiteles időbélyeg szolgáltatótól kell megvásárolni és egy algoritmussal a dokumentumhoz rendelni, ez a formátum a minősített időbélyeg.
 
A folyamat igen egyszerű és megfelelő szoftverrel teljes mértékben automatizálható is. Az időbélyeg hozzárendelés történhet a számítógépünkön (desktop megoldás) vagy a hálózati szerveren (szerver megoldás) attól függően, hol keletkeznek a dokumentumok, amelyeket hitelesíteni szeretnénk. Az összerendelésre kész, megvásárolható programok vannak.
 
TIPP: A hitelesített dokumentumokat (fájlokat) biztonságos helyen kell tárolni. Amikor szükség van rájuk, akkor minden kétséget kizáróan bizonyítottnak kell lennie, hogy a dokumentumok tartalmát az időbélyeg hozzárendelés után már nem változtatták meg. Ezért a legjobb megoldás hitelesített tárhely szolgáltatónál elhelyezni az eredeti, bélyeggel ellátott dokumentumot és egy másolatot tárolni róla egy biztonságos helyen. Önmagában az időbélyeg tartalmaz olyan információkat, amelyek a dokumentum sértetlensége igazolható, de az elveszés ellen is védekezni kell, hiszen általában egyetlen eredeti dokumentumról van szó.
 
Az pontosság kedvéért az időbélyegben található időpontot két független, nagyon pontos és hiteles referenciaidő alapján számítja ki a szolgáltató akkor, amikor az időbélyeget a program lekéri tőle és a dokumentumunkhoz rendeli.
 
Az időbélyegeket nem szükséges egyenként megvásárolni, sőt nem is érdemes. Egy nagyobb csomagban, kedvezményes díjjal, előre kifizethetjük őket a szolgáltatónak. A csomagba annyi bélyeget rakjunk, amennyire a következő időszakban valóban szükségünk van. Természetesen az időbélyegeket fizikailag csak akkor kapjuk meg, amikor a dokumentumunkhoz rendeljük őket (lekéri azokat a szoftverünk), csak a kifizetés történik előre.
 
Egy dokumentumhoz rendelt időbélyeg hitelessége például az ingyenesen elérhető Adobe Reader segítségével, az időbélyeg tanúsítvány ellenőrzése funkcióval lehetséges.
 
TIPP: egy időbélyeget több, akár több száz dokumentumhoz is rendelhetünk úgy, hogy a dokumentumokat egy fájlba fűzzük össze. Ezt nevezzük tömeges felhasználásnak. Ebben az esetben azonban a dokumentumok csak együtt kezelhetők, később nem lehet azokat ismét szétválasztani. Ezt a megoldást archiváláskor használhatjuk, például a beérkezett szerződések, számlák papír helyett elektronikus formában történő tárolásakor.
 
TIPP: az időbélyeget egy elektronikus aláírással együtt használva már hitelt érdemlően bizonyíthatjuk egy elektronikus dokumentum eredetiségét. Erről a dokumentumról készített akárhány másolat az eredetivel teljesen megegyező és hiteles lesz. A bíróságok és a hatóságok is hitelesnek tekintik és elfogadják, illetve ha valaki vitatja, akkor a bizonyítási teher az övé.
 
Felhasználási javaslatok:
  • kimenő elektronikus számlák hitelesítése
  • egyéb dokumentumok (bejövő számlák, szerződések, levelezés archiválása)
  • dokumentációk hitelesítése (ÁSZF, jogi nyilatkozatok, stb.)

Kapcsolódó jogszabályok:

Az elektronikusszamla.hu fejlesztője a:
Rendes