Elküldhetem-e a papírszámlát e-mailben, PDF formátumban?

Ön olyan fiókot hoz létre, amellyel nem fog tudni számlákat létrehozni, mert nem adta meg cége adatait.

Biztos, hogy ezt akarja?

Igen
vagy
mégsem
Gyakori kérdések

Elküldhetem-e a papírszámlát e-mailben, PDF formátumban?

Frissítve: 2013.09.02

Sokan PDF formátumban küldik el papírszámláikat partnereiknek, mondván, hogy így megspórolják a nyomtatás és a postázás költségét. Sőt! Több elterjedt számlázó program is fejlesztett ilyen funkciót. Ha már ennyire bevett szokás, gondolhatnánk, biztosan járható út. Nézzük meg a kapcsolódó jogszabályokat.

 
Az Áfa törvény a kötekezőképpen nyilatkozik:
175. § (1) Számlát elektronikus úton kibocsátani, illetőleg ilyen alapon rendelkezésre álló számlára e törvényben szabályozott jogot alapítani, kizárólag abban az esetben lehet, ha a számla és az abban foglalt adattartalom sértetlensége és eredetiségének hitelessége biztosított.
A 24/1995.(XI.22.) PM rendelet így hivatkozik a számítógéppel előállított számlákra:
1/E. § (1) Számítástechnikai eszköz útján előállított és papírra nyomtatott számla abban az esetben alkalmas adóigazgatási azonosításra, ha szigorú számadás alá vonása úgy valósul meg, hogy (...)
A  jogszabályok kétféle számlát ismernek: papír alapút, és elektronikusat. Papír alapú számla csak a készítés után kinyomtatva, és továbbítva érvényes, mert csak így biztosítható a sértetlenség és a hitelesség, és így három alapvető úniós előírásból kettőt sért. Van tehát papír alapú számla és elektronikus számla, "félelektronikus" nincs.
 
A 2013-as jogszabályi változások kapcsán a NAV Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály által tartott tájékoztató rendezvényen a látogatók több kérdést is tettek fel a témában. A válaszokban a NAV képviselője hangsúlyozta, hogy az így kapott papírszámlát nem célszerű befogadni. Természetesen nehezen állapítható meg, hogy a később a befogadó által kinyomtatott számla postán, vagy elektronikus úton érkezett-e, azonban ha mégis sikerül, az adóhatóság mind a kiállító, mind a befogadó félnél mulasztási bírsággla élhet.
 
Természetesen lehet e-mailben, PDF fájlban számlt küldeni, akár elektronikus aláírás nélkül is, azonban ebben az esetben már e-számláról beszélünk. Ennek befogadásáról itt olvashat bővebben.
 
Bár nem éppen mai forrás, de a fentieket megerősítve 2006.12.29-én egy NAV állásfoglalás született A számítógéppel kiállított számla vevő felé e-mailen történő továbbítása címmel, mely a követlezőt mondja ki:
 
Egyre gyakoribb azon adózói gyakorlat, amely szerint az egyébként számítógéppel előállított számlát kizárólag elektronikus úton küldik meg a vevő felé.
Ugyanakkor a számítógéppel kiállított számla papír alapú előállításától eltekinteni semmilyen esetben nem lehet.

Kapcsolódó jogszabályok:

Az elektronikusszamla.hu fejlesztője a:
Rendes