Az elektronikus aláírás használata

Ön olyan fiókot hoz létre, amellyel nem fog tudni számlákat létrehozni, mert nem adta meg cége adatait.

Biztos, hogy ezt akarja?

Igen
vagy
mégsem
Alapvető tudnivalók

Az elektronikus aláírás használata

 

A digitális dokumentumok hitelesítéséhez elektronikus aláírásra van szükség. Elektronikus aláírást egy hitelesítéssel foglalkozó szolgáltatótól kell megvásárolni, az összerendeléshez szükséges programmal együtt.

Az elektronikus aláírás (más néven digitális tanúsítvány) fizikai valójában egy digitális kódpár, egy titkosított és egy nyilvános kulcsból áll. Két fajtája létezik, a fokozott biztonságú tanúsítvány és a minősített tanúsítvány. A fokozott biztonságú aláírás felel meg a kézi aláírásnak, a minősített aláírás pedig, például, két tanú aláírásával egyenértékű lehet.

A titkosított kulcs teljesen egyedi, akár az ujjlenyomat. Ez lesz a digitális aláírásunk, ami egyértelműen azonosít bennünket, csak ránk jellemző. A titkosított kulcsot kell az elektronikus dokumentumhoz rendelni az előbb említett programmal.

A nyilvános kulcsot odaadhatjuk annak, akinek titkosított dokumentumot küldünk. Ezzel a kóddal tudja visszafejteni az eredeti dokumentumot, de csak azokat, amelyeket a hozzá tartozó titkosított kulccsal kódoltunk. A dokumentumok ily módon történő titkosítása nem kötelező, ez egy lehetséges, biztonságot fokozó elem. A titkosított dokumentum tartalma a nyilvános kulcs nélkül nem olvasható el.

Az elektronikus aláírás használata egyszerű. Három összetevő szükséges hozzá, a dokumentum és az aláírás, valamint az összerendelést elvégző szoftver. A dokumentum vagy már eredetileg elektronikus formában áll a rendelkezésre, ilyen például egy e-számla, vagy digitalizálni kell azt, például beszekennelni egy PDF fájlba. Ezután a programmal a digitális aláírást hozzá kell rendelni a dokumentumhoz, elválaszthatatlanul és véglegesen. A művelet akár kézi vezérléssel elvégezhető, de automatizálható is, a gyakorlatban egy pillanat műve csupán.

TIPP: a digitális aláírással együtt használjunk időbélyeget, amellyel az eredetiség mellett a dokumentum keletkezésének időpontját is hitelt érdemlően bizonyíthatjuk.

Kapcsolódó jogszabályok:

Az elektronikusszamla.hu fejlesztője a:
Rendes