Számlázó program lejelentési kötelezettség

Ön olyan fiókot hoz létre, amellyel nem fog tudni számlákat létrehozni, mert nem adta meg cége adatait.

Biztos, hogy ezt akarja?

Igen
vagy
mégsem

Számlázó program lejelentési kötelezettség

Bejelentési határidő

2014. október 1-jét megelőzően beszerzett és 2014. október 1-el még használatban lévő számlázó programot legkésőbb 2014. november 15-ig be kell jelenteni a NAV felé. Abban az esetben, ha a számlázó programot már nem kívánja használni és a használatból kivonásának dátuma 2014. október 1. és 2014. október 15. közé esik, úgy a használatból történő kivonást legkésőbb szintén 2014. november 15-ig be kell jelenteni a NAV felé.

Amennyiben a számlázó programot 2014. október 1-jén vagy azt követően vásárolja meg, úgy a használatbavételtől számított 30 napon belül kell bejelenteni a számlázó programot. Abban az esetben, ha a későbbiek során a számlázó programot már nem kívánja használni, úgy 30 napon belül be kell jelenteni a használatból történő kivonását.

 

Bejelentés menete

A számlázó program bejelentése csak és kizárólag a NAV által fejlesztett Általános Nyomtatvány Kitöltő (továbbiakban: ÁNYK) program használatával történhet. Az ÁNYK programmal kell megnyitni és kitölteni a SZAMLAZO nevű nyomtatványt.

http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/adatbejelentok_adatmodositok/SZAMLAZO.html Az online számlázó részt kell kitölteni.
 

Ezt követően a kitöltött nyomtatvány elektronikusan beküldhető az ÁNYK program segítségével vagy a már kitöltött és leellenőrzött nyomtatvány kinyomtatható és postai úton is eljuttatható a NAV részére.

Az ÁNYK programot a NAV oldaláról töltheti le: http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok

Amennyiben nem boldogul az ÁNYK program letöltésével, telepítésével, a nyomtatvány kitöltésével, úgy a NAV a következő telefonszámokon ad e kapcsán segítséget:
06-40/42-42-42, 06-20/339-5888, 06-30/339-5888, 06-70/339-5888, 06-1-250-9500

Abban az esetben, ha vállalkozása könyvelését könyvelő végzi, úgy a számlázó program bejelentésében kérheti könyvelője segítségét. Mivel a könyvelők rendszeresen használják az ÁNYK programot a munkájuk során, így náluk ez az alkalmazás már eleve telepítve van és ismerik is a használatát.

 

Adatok, melyek a bejelentéshez szükségesek
ONLINE SZÁMLÁZÓ RENDSZER

- rendszer neve: "esz"
- rendszer elérhetősége: "https://www.online.esz.hu/"
- online szolgáltatást nyújtó neve: "RENDESWEB Fejlesztési és Szolgáltató Kft."
- online szolgáltatást nyújtó adószáma: "12397202-2-42"
- program beszerzésének (vásárlásának) dátuma: lásd lejjebb
- programhasználat kezdetének dátuma: az első számla kiállításának dátuma

A számlázó program bejelentése csak és kizárólag az ÁNYK program használatával történhet!

Kitöltési útmutató:   http://nav.gov.hu/data/cms343055/SZAMLAZO_kitoltesi_utmutato_2014.09.26.pdf  

 

Fontos tudnivalók még

A program frissítése esetén nincsen bejelentési kötelezettségünk. ("A számlázó program frissítése, verzióváltása esetén nem kell ismételten bejelentést tenni, miután ez esetben a használatba vett és már bejelentett program nem – csak annak működése – változik..")

Ha más számlázó programra tér át, mint amit eddig használt, akkor be kell jelenteni egy űrlap segítségével a használatba vett (új számlázó program) és a használatból kikerült számlázó programját.

 

Hogyan tudja megnézni a program beszerzésének dátumát?

A https://www.online.esz.hu/ -ba bejelentkezve a jobb felső menüsorban kiválasztja a "Beállítások" menüpontot. Ezt követően a jobb sávban rákattint a "Csomagok"-ra. A felsorolás legalsó sorában találja a legrégibb dátumot - ez a dátum a beszerzés dátuma.

Címkék:
nav
Az elektronikusszamla.hu fejlesztője a:
Rendes