Hogyan kérhetem partnerem előzetes beleegyezését e-számla befogadásához?

Ön olyan fiókot hoz létre, amellyel nem fog tudni számlákat létrehozni, mert nem adta meg cége adatait.

Biztos, hogy ezt akarja?

Igen
vagy
mégsem
Gyakori kérdések

Hogyan kérhetem partnerem előzetes beleegyezését e-számla befogadásához?

Frissítve: 2013.01.21

Vonatkozó cikkünkben az e-számla küldéssel kapcsolatos előzetes beleegyezésről olvashat.

Ezzel kapcsolatosan felmerülhet, hogy célszerű kérnem ezt a beleegyezést, van-e jogszabályban meghatározott módja ennek.

Az Áfa tv. a felekre bízza a beleegyezés módját. Ez alapján a beleegyezés történhet formálisan, nem formálisan is, tulajdonképpen komoly jelentősége nincs. Nem árt, ha visszakereshető nyoma van, azonban oribléma esetén a befogadó az első e-számla érkezésekor jelezheti még, hogy nem adta beleegyezését, vagyis visszaélni nem lehet a beleegyezés elmulasztásával. Sőt, a befogadó tulajdonképpen később vissza is vonhatja beleegyezését, melyet szintén el kell fogadni.

  • Visszaküldendő nyomtatvány küldése levélben - költséges módszer és kevesen küldik vissza
  • Beállítás internetes felületen - az ügyfélnek egy ügyfélportálon kell bejelölnie, hogy befogad e-számlát (pl új ÁSZF elfogadása) ez gyorsabb, könnyebb az ügyfélnek
  • ÁSZF elfogadása a megrendelés során - webshopok, online szolgáltatások esetén gyakori módszer

Van egy fordított megközelítés is. Amennyiben egy szolgáltató olyan szolgáltatást nyújt, amelynél nem könnyű szolgáltatót váltani, illetve szeretne minél több e-számlás ügyfelet, olyan levelet ír partnereinek, amelyben tájékoztatja, hogy átáll elektronikus számlázásra. Ez esetben az ügyfélnek kell jeleznie, amenyniben nem szeretne elektronikus számlát befogadni.

 

Kapcsolódó jogszabályok:

Az elektronikusszamla.hu fejlesztője a:
Rendes